7 sierpnia 2022 r. w reszelskim amfiteatrze po raz pierwszy odbyło się wydarzenie pn. „Reszelski Festyn Kulinarny”, któremu towarzyszył Piknik z PRODUKTEM POLSKIM. W czasie festynu Koła Gospodyń Wiejskich z powiatów giżyckiego i kętrzyńskiego wzięły udział w Konkursie „Bitwa Regionów”.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa przy wsparciu Gminy Reszel i Miejskiego Ośrodka Kultury w Reszlu. Uroczystego otwarcia imprezy dokonał Burmistrz Reszla Marek Janiszewski oraz organizatorzy: Zastępca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Olsztynie Jacek Pawlik, Dyrektor Oddziału Regionalnego KRUS w Olsztynie Henryk Żuchowski, Zastępca Dyrektora Oddziału Regionalnego ARiMR w Olsztynie Bogdan Moroz i Starosta Kętrzyński Michał Kochanowski. Wśród zaproszonych gości pojawiło się wielu przedstawicieli samorządu lokalnego oraz instytucji rolniczych.
W czasie kulinarnych zmagań KGW, dla umilenia oczekiwania na werdykt, na scenie zaprezentowały się zespoły: Kwiaty Jesieni, Klub Seniora, Folklorystyczny Zespół Śpiewaczy Reszelanie oraz zespół Łęgajnianie z Łęgajn k. Olsztyna.
Komisja w składzie Jolanta Urbanek – Przewodniczący, Zastępca Dyrektora oraz nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie, Włodzimierz Bekiesza – Zastępca Przewodniczącego, nauczyciel przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych w Olsztynie oraz wykładowca na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie z ponad 20 letnim doświadczeniem w branży gastronomicznej, Edyta Truszczyńska – Członek, kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Rolniczego Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, wyłoniła zwycięzców konkursu:
I miejsce – KGW w Miłkach – Zupa Wędkarza,
II miejsce – KGW w Linkowie – Ziemniaczane gołąbki z mazurskim sosem grzybowym,
III miejsce – KGW w Drogoszach – Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.
II miejsce – KGW w Linkowie – Ziemniaczane gołąbki z mazurskim sosem grzybowym,
III miejsce – KGW w Drogoszach – Dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami.