Aktualności
CZY MOŻNA OGRANICZYĆ MARNOWANIE ŻYWNOŚCI?
- 30-03-2022
Skala problemu marnowania żywności jest olbrzymia. Wyrzucanie jedzenia jest niekorzystne zarówno dla środowiska naturalnego, jak i dla naszego portfela. Im mniej żywności wyrzucamy, tym więcej oszczędzamy pieniędzy. Bardzo często w lodówce i w szafkach kuchennych zalega zeschnięte pieczywo, skrawki owoców i warzyw, nie zjedzony ser, wędlina, czy też niedopity jogurt.
Finalnie po pewnym czasie wspomniana żywność trafia prosto do kosza. Tym sposobem właśnie czteroosobowa rodzina w Polsce traci nawet 2,5 tyś. złotych rocznie. Wyrzucając jedzenie warto sobie uświadomić, że w proces wytwarzania żywności angażuje się mnóstwo zasobów. Marnując jedzenie marnujemy także wodę ( np. do wyprodukowania 1 kg wołowiny potrzeba aż 6000 l wody), energię elektryczną, grunty oraz paliwo niezbędne do uruchomienia maszyn i transportu. Zwiększamy emisję dwutlenku węgla do atmosfery i powodujemy zwiększenie masy śmieci, które trzeba zutylizować.
Nadmierna konsumpcja prowadzi również do wzrostu cen żywności, przez co na jej zakup trzeba przeznaczyć lwią część domowego budżetu.
Czy istnieją sposoby na to, aby ograniczyć marnowanie żywności? Okazuje się, że tak.
PRZEMYŚLANA LISTA ZAKUPÓW
Może zabrzmi to trywialnie, ale starannie przemyślana lista artykułów spożywczych może pomóc uniknąć zakupu niepotrzebnych produktów. Dzięki temu do koszyka nie będą trafiać przypadkowe produkty. Trzeba tu również wspomnieć o tym, że bezwzględnie powinniśmy sprawdzać datę ważności produktów. Na sklepowych półkach nierzadko stoją produkty z krótkim terminem ważności i ich zakup wiąże się z ryzykiem strat jedzenia. Kolejną kwestią, którą trzeba poruszyć to ilość. Bardzo często kupujemy zbyt dużo, a takie działania bardzo często prowadzą do marnowania żywności.
ZADBAJ O PORZĄDEK W LODÓWCE
Utrzymanie porządku w lodówce i szafkach kuchennych może istotnie zminimalizować proceder marnowania żywności. Brak porządku na półkach często sprawia, że zapominamy o produktach, które zalegają w zakamarkach lodówki. Niezauważone zapasy żywności po jakimś czasie nie będą nadawać się już do spożycia, co ostatecznie prowadzi do ich wyrzucenia. Dobrym rozwiązaniem jest ustawianie produktów, które mają krótszą datę przydatności na przód lodówki tak, aby były widoczne.
MROŻENIE
Mrożenie pozwala również uniknąć marnowanie żywności. Zamrożenie mięsa, warzyw, owoców, ryb czy pieczywa zapobiega ich zepsuciu. Dzięki temu będziemy mogli z nich korzystać kiedy zajdzie taka potrzeba, ograniczając w ten sposób marnowanie jedzenia.
Pamiętajmy jednak, że rozmrożonego produktu nie można ponownie zamrażać.
EKSPERYMENTUJ W KUCHNI
Nie trzeba być wybitnym kucharzem, aby wiedzieć jak wykorzystać resztki jedzenia, które zostały ci z poprzedniego dnia. Pomysłów na posiłki z takich resztek jest sporo.
Oto przykładowe propozycje na wykorzystanie przetworzonej termicznie żywności:
Rodzaje żywności
|
Możliwe działania
|
Czerstwe pieczywo
|
|
Ugotowane ziemniaki
|
|
Ugotowany makaron, ryż lub kasza
|
|
Mięso i warzywa z bulionu
|
|
Ugotowane mięso z rosołu
|
|
Ugotowane jaja
|
|
Ugotowane strączki i inne warzywa
|
|
Dzięki takim kombinacjom z pewnością unikniemy wyrzucania dużej ilości jedzenia.
Źródła: strony internetowe – marnowanie żywności i inne.
Akcja edukacji ekologicznej. Działania prowadzone przez WPK Sp. z o.o. w Reszlu w ramach umowy na „Odbiór i zagospodarowanie odpadów komunalnych z terenu Gminy Reszel”